Liselotte Kristiansson och Charlotta Örtblad jobbar inom hemtjänsten. I våras startade de eget företag för att extraknäcka med städning, fönsterputsning och liknande hos gamla i Alingsås. Verksamheten stoppades dock av kommunen med motiveringen att den stred mot kollektivavtalet. Avtalet säger att arbetsgivaren kan förbjuda extraknäck bland annat om det kan ”innebära verksamhet som konkurrerar med arbetsgivarens”.

— Ingen av våra kunder har hemtjänst, säger Liselotte och Charlotta som menar att de därför inte konkurrerar med sin arbetsgivare, kommunen. I sina annonser tänker de också för säkerhets skull skriva att ingen med hemtjänst får anlita dem. Enligt Alingsås kommun räcker inte det och kvinnorna får i alla fall inte jobba extra.

— De som har hemtjänst står under sekretess och egentligen kan man alltså inte veta vilka de är säger Gurli Ericsson (s), ordförande i vård- och äldreomsorgsnämnden.

Liselotte Kristiansson och Charlotta Örtblad kan alltså, enligt Gurli Ericsson, inte vara säkra på vilka personer som har hemtjänst i kommunal regi. Därför riskerar de att, mot sin vilja, göra sig skyldiga till ”verksamhet som konkurrerar med arbetsgivarens”.

— Det låter långsökt säger Conny Wilsson, kvinnornas ombudsman vid Kommunal Älvsborg och fortsätter:

— Jag kan inte se att det kan röra sig om konkurrens då de utför sysslor som kommunen inte själv gör, till exempel fönsterputsning. Det enda problemet, som jag ser det, är att kvinnorna inte meddelat arbetsgivaren att de har ett extraknäck.

Att den kommunala hemtjänsten inte räcker till för att täcka de gamlas behov ser Gurli Ericsson inte som ett skäl för att låta Liselotte Kristiansson och Charlotta Örtblad fortsätta med sitt extraknäck.

–Jag tror säkert att det finns ett behov. Kommunen har erbjudit kvinnorna ett års tjänstledighet, men de har inte nappat, säger hon.