Hela barnomsorgen är redan privatiserad i Täby. Nu är det äldreomsorgens tur att få fler privata utförare.

Sen den 1 juli har Täby tillsammans med Danderyd infört så kallat kundval till de särskilda boendena i äldreomsorgen. I hemtjänsten har det funnits sedan 1993.

I kundvalet är det meningen att de boende själva ska kunna välja var de vill bo från en lista.

Förutom kommunen finns i dag tre utförare av äldreomsorg på de särskilda boendena i Täby. För lite, anser moderaterna och vill ha in fler. Men att vänta och låta marknadskrafterna råda tycks inte vara aktuellt. Nästa år kan några väl fungerande kommunala äldreboenden komma att övertas av privata utförare för att fler privata omsorgsföretag ska komma in i kundvalssystemet.

— Det är aktuellt att överlåta kommunala enheter till privata utförare. Sådana tankar finns hos politikerna. Men det finns inga beslut fattade, säger socialchefen B Gunnar Andersson.

Någon upphandling blir det inte frågan om, utan det är socialnämnden som avgör vilka företag som lämpar sig bäst. ”De pekar och väljer”, som kommunals vice sektionsordförande i Täby Ulla-Britt Khalid uttrycker det.

Rent formellt blir det i så fall så att kommunen säger upp hyreskontraktet med sig själv, lägger ner boendet och låter en privat utförare ta över nästa dag. Brukligt är att personalen följer med vid övertagandet.

— Det här kommer att bli rena kalabaliken, säger Ulla-Britt Khalid på sektionen i Täby.

Om inte annat tänker hon se till att det blir uppståndelse. Som ett första steg skall anhörigföreningar och pensionärsorganisationer kontaktas.

Så långt som till att lägga ner kommunala enheter i privatiseringens namn har man inte gått exempelvis i Nacka, där kundvalet infördes tidigare i år. (Kommunalarbetaren nummer 3-2001)

Något verkligt val för kunderna är det givetvis inte frågan om än så länge. Cirka 30 personer står i kö till de boenden som finns. Liksom i Nacka är det mycket ett spel för gallerierna.

Men inom några år kommer systemet att fungera perfekt, tror moderata kommunalrådet Stefan Klåvus.

Kan de gamla välja? Räcker det inte med de olika valsituationer som redan finns i samhället?

— Att säga att de inte kan välja bara för att de blivit gamla. Det är ju oförskämt, säger Stefan Klåvus.

Gruppboendet för dementa, Rallarrosen i utkanten av kommunen står tillsammans med en annan enhet högst upp på listan över tänkbara objekt som kommer att överlåtas. Det säger en av kommunens tjänstemän, som vill vara anonym, till Kommunalarbetaren.

— För dementa är kundval inget bra. Allt måste gå sin gilla gång. Det ser man bara om de åker härifrån någon timme. De vill ha sitt som de känner igen. Man kan inte möblera om till exempel, säger ett av Rallarrosens vårdbiträden Kristina Samuelsson.

Hur de anställda kommer att ställa sig om det väl blir verklighet någon gång nästa år beror givetvis mycket på anställningsvillkoren.

— Det brukar vara bättre lön men man går lättare in i väggen arbetsmässigt, säger undersköterskan Malin Bolin.

Täby privatiserar mest av alla.

Enligt fil.dr Gun-Britt Trydegård, vid Stockholms universitet, som kartlagt privatiseringarna av välfärdstjänsterna i hela Sverige åt en statlig utredning nyligen, var Täby 1999 en av de tre kommuner med flest privatanställda inom välfärdsområdet. Sen dess har barnomsorgen gått från drygt 40 till 100 procent av de anställda i icke-kommunal regi. Så förstaplatsen i ”privatiseringsligan” torde nu vara ohotad. De två kommuner som 1999 låg före, Höör och Vaxholm, har inte gått lika långt.

— Det finns inget egenvärde i att kommunen själv ska vara producent av en tjänst. Vi är en av Sveriges företagstätaste kommuner. Vi är stockholmsregionens Gnosjö brukar vi säga, säger Stefan Klåvus.

Kundvalsmodellen har kommit för att stanna, säger han. Kommuner som inte förstår det kommer att få problem, siar han.

— Det finns säkert sådana här stelbenta kommuner fortfarande runt om i landet, särskilt uppe i norr, där man värjer sig emot att släppa in impulser utifrån. De klarar sig inte, de klarar inte att behålla sin befolkning, de klarar inte sin ekonomi.

Men får man göra så här då? Är kundvalet lagligt över huvud taget?

— Uppenbarligen, eftersom det varit igång sen 1993 och så många kommuner tillämpar den. Det är klart att det är lagligt. Varför skulle det inte vara det? svarar Stefan Klåvus.

— Det är reaktionära grupper som vill att allt ska förbli vid det gamla som tar till sådana skrämseltrick som att säga att det är olagligt.

Kommunals utredare Sigmund Wiveson har följt de senaste årens utveckling där framför allt borgerligt styrda kommuner ständigt hittar vägar att gå runt upphandlingslagstiftningen.

Det ena kundvalssystemet är inte det andra likt. I princip måste man göra en upphandling. Men Lagen om offentlig upphandling, LOU, är långt ifrån fullständig.

— Lagstiftarna har inte förutsett den här politiska utvecklingen. Och det handlar inte om att vara reaktionär eller radikal. Utan det handlar om att det måste vara rättvist och lika för alla, säger Sigmund Wiveson.

Frågan har givetvis utretts. Den så kallade Upphandlingskommittén föreslår en särskild utredning av hur de så kallade kundvalsmodellerna ska hanteras, och anser att de bör regleras i en särskild lag och inte i LOU.

På rotel 221 vid länsrätten i Stockholm ligger också en överklagan av kundvalsbeslutet i Täby och väntar på prövning.

Kundvalssystemet i Täby ska växa är det tänkt.

Nästa steg kan bli fritidsområdet. En så kallad fritidspeng är under utredning. Tanken är att lägga alla de offentligfinansierade subventionerna till simhallar, idrottsföreningar med mera i en påse. Sen ska pengarna delas ut till barn och ungdomar som en slags fritidscheck och så får de välja.

— Det är inte säkert att det fungerar praktiskt. Men den teoretiska tankemodellen skulle man mycket väl kunna applicera även på fritidsverksamhet, säger Stefan Klåvus.

Kommunals sektionsordförande Peggy Enström är inte det minsta förvånad.

— I den här kommunen får man vara beredd på allt. Jag brukar skoja och säga att rätt vad det är så kommer det att stå en skylt ”Privat område” när man kommer körande på motorvägen och ska ta av mot Täby.