Recept: Ugnsbakade rödbetor med fetaost
Här är ett recept på ugnsbakade rödbetor med fetaost från den prisbelönta förskolan Lekbacken i Alvesta.
LÄS OCKSÅ: Så lagar förskolan sin prisade mat
Det här behövs:
500 g rödbetor
3 röda lökar
2 vitlöksklyftor
½ kruka timjan
2 dl kikärtor
1 msk balsamvinäger
½ dl olivolja
Ca 100 g blandad sallad
200 g fetaost
1 dl Pumpakärnor
Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skölj och skala rödbetorna och skär i grova bitar. Skölj löken och dela lökdelen i hälften. Skala och finhacka vitlöken. Repa timjanen. Häll av kikärterna.
3. Fördela rödbetor, lök, vitlök, timjan och kikärter i en ugnsfast form eller på en ugnsplåt. Ringla över balsamvinäger och olivolja, salta, peppra och blanda runt ordentligt.
4. Rosta i mitten av ugnen ca 30-40 minuter, eller tills rödbetorna är mjuka och de fått fin färg.
5. Skölj salladen och smula fetaosten.
6. Blanda samman de rostade rödbetorna, löken och kikärterna med salladen, fetaosten. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer balsamvinäger.
7. Fördela salladen på ett fat, i en skål eller på tallrikar. Toppa med pumpakärnor och servera.