Recept: Struvor
Att baka struvor är inte svårt, men man kan behöva öva på några kakor innan de blir bra. Det här receptet räcker till cirka 30 stycken.
LÄS OCKSÅ: Baka mormors julkakor – fler recept
Det här behöver du:
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl vetemjöl
1 stort ägg
1 tsk socker
½ tsk salt
2 msk öl
rapsolja, att fritera i
strösocker
Så gör du:
1. Vispa ut mjölet i mjölken. Tillsätt socker, salt, ägg och öl.
2. Värm oljan till 180 grader. Enklast är om du har en fritös, men det går också bra att värma olja i en mindre kastrull. Använd en termometer för att ha koll på temperaturen.
3. Låt struvjärnet bli varmt i oljan. Ta upp järnet och låt fettet rinna av. Doppa ned ¾ av järnet i smeten. Fritera i oljan tills struvan blivit guldgul. Det tar cirka 45-60 sekunder.
4. Lossa struvan från järnet och låt struvan rinna av på hushållspapper. Strö socker över struvan.
5. Värm järnet återigen i olja, låt rinna av och doppa i smet och fritera nästa struva.