Recept: Fullkornsbröd med surdeg
Fullkorn ska vi äta mer av, men undvika det vita mjölet. Här bjuder vi på ett recept på fullkornsbröd bakat med surdeg.
LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om fullkorn
Det här behöver du (1 bröd):
Dag 1:
2 dl helt korn av exempelvis råg
2 dl hett vatten
50 g surdeg
1,5 dl vatten
1,5 dl grovt rågmjöl
Dag 2:
1 msk honung
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl grovt hackade valnötter
3,5 dl fullkornsvetemjöl
Så gör du:
Dag 1:
1. Lägg kornen i en bunke. Häll över hett vatten. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
2. Blanda surdegen med vatten och rågmjöl i en annan bunke. Täck med handduk och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
Dag 2:
1. Blanda ner kornen och vattnet i surdegen. Rör sedan ner övriga ingredienser och blanda väl. Det blir en kladdig deg.
2. Fördela degen i en smord avlång form, 1,5 l. Strö lite grovt rågmjöl över.
3. Jäs under bakduk i ca en timma eller tills degen jäst upp till kanten på formen. Sätt ugnen på 240 grader.
4. Sätt in formen på galler längst ner i ugnen. Dra ner temperaturen till 200 grader.
5. Efter 50 minuter tar du ut brödet ur formen och grädda brödet utan form ytterligare tio minuter.
6. Låt svalna under bakduk. Brödet blir godast om det får vila till nästa dag.