I våras inleddes byggandet av den nya stads­delen Munksjöstaden i Jönköping, vid Munksjöns strand. Den första etappen omfattar 7 kvarter av totalt 17 med hyresrätter, bostadsrätter och affärs­lokaler. Av de 500 lägenheter som ingår i etapp 1 bygger Kommunal 163 hyresrätter.

Niklas Rengen, ekonomichef på Kommunal, säger att bostäderna byggs med varierande storlek.

– Vi har krympt ytan för att få fler mindre lägen­heter. Hyran ska ligga strax under hyresnivån i allmännyttan. Privata aktörer hade nog försökt att ta ut så mycket som möjligt. Vi tycker att även kommunalare ska ha råd att bo där, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Jowan drömmer om en egen bostad

 

Men kommunalare kommer inte att ha förtur. Lägenheterna ska fördelas på vanligt sätt i bostads­kön. Lägenheterna kommer att förvaltas av Riksbyggen som Kommunal är delägare i. Vilka krav som ska gälla för att få en bostad är ännu inte klart, till exempel om visstidsanställda kan få kontrakt.

– Hyreskraven kommer vi att bestämma om ett år, säger Anders Bergström.

Första inflyttningen beräknas ske om cirka två år. Omkring 470 miljoner kronor kostar bygget av Kommunals lägenheter i Munksjöstaden.

I Lund togs för ett par månader sedan det första spadtaget i bygget av 228 hyresrätter. Byggtiden är cirka 1,5 år. Projektet genomförs av Kommunal och Byggnads som äger 40,5 procent var. Rest­erande 19 procent ägs av Riksbyggen.

Det kan bli ett liknande projekt i Gustavsberg, i Värmdö kommun, vid den gamla porslinsfabriken. Kommunen har gett Kommunal, Byggnads och Riksbyggen markanvisning där. Det innebär en rätt att under en viss tid förhandla med kommunen om villkoren för att genomföra ett bygge på marken.

 

LEDARE: Vi behöver en ny byggboom

 

Anders Bergström säger att det finns andra intressanta områden.

– Till exempel i Västerhaninge, men det finns inga konkreta planer på ett sådant projekt ännu.

Han ser stora fördelar med att använda medlemmarnas pengar till att bygga bostäder.

– Dels är det en bra avkastning på de pengar vi investerar. Och dels gör vi en stor samhällsnytta. Det är en stor brist på bostäder. Våra medlemmar tjänar på att det byggs fler hyresrätter, säger han.