Andreas ser semestern som ett fantastiskt tillfälle att få träna extra mycket. Men han vet att inte alla är som han. Många vill ta det lugnt i stället, och det tycker han är helt okej.

– Man behöver inte vara rädd för att ta semester, säger Andreas Tjärnberg.

På en veckas träningsuppehåll försämras kondition och styrka inte märkbart. Efter fyra veckor märks skillnaden, men det går snabbt att komma igen.

– Jag är inte så orolig för att kroppen försämras. Däremot är det lätt att de goda vanorna försvinner.

Om man håller i gång lite på semestern blir det lättare att återgå till sin vanliga träning efteråt. Några få minuters intensiv konditionsträning ett par gånger i veckan kan räcka långt. Och det behöver faktiskt inte ens vara träning, påpekar Andreas.

– I stället för att gå in på gymmet: Häng en timme med ungarna och låt dem bestämma. Barnen har en glädje i rörelse som vi vuxna har tappat.

På semestern finns ofta många tillfällen att vara aktiv utan att träna. Själv ser han fram emot en torpvistelse med vedhuggning.

– Jag ser framför mig hur jag hugger ved, bär ved, hugger till stockar som jag kan ta på ryggen och springa. En träningscamp förklädd till släktträff.

Det märks att Andreas gillar att röra på sig, för han är inte stilla långa stunder. I stället för att sitta och berätta hoppar han upp från stolen och visar övningar på köksgolvet, rotar fram saker ur skåpen och demonstrerar.

Rörelseglädjen är grunden för Andreas träningsintresse. Han har egentligen aldrig känt sig som en tränande människa, utan bara gjort sånt han gillar, som snowboard, mountainbike och bmx.

– Jag har rört mig i gränsvärlden, det som inte räknas som sport, säger Andreas.

På senare år har han tränat mer strukturerat, och genomfört flera tuffa lopp. Bland annat Ångaloppet (20 km löpning och 2 km simning), och hinder­baneloppet Tough Viking. Han har utbildat sig till hinderbaneinstruktör och startat träningsgrupper för folk som vill göra hinderbanelopp.

Nyttig mat är också viktigt för Andreas. Han tycker att man ska göra så här om man vill börja äta bättre: Lägg till ett par nya, nyttiga saker till den vanliga maten. Så småningom kan man ta bort ett par av de onyttiga. På det sättet förskjuter man sina vanor i stället för att göra en plötslig förändring. Efter en tid kommer man inte längre att vilja ha den mat man åt förut.

– Köttbullar och pulvermos är inte längre mat för mig, säger Andreas.

Hur gör man för att äta nyttigt på sommaren då? Om man blir bjuden på grillfest var och varannan dag?

– Då har man ett rikt socialt liv, och det är också bra! säger Andreas med ett skratt.

Andreas Tjärnberg

  • Ålder: 38 år.
  • Bor: Åkersberga.
  • Familj: Sambo och två barn.
  • Gör: Brandman på Kungsholmens brandstation i Stockholm. Räddningsdykare. Hinderbaneinstruktör. Bloggar om mat och träning på www.superkroppen.nu.
  • Aktuell: Var med i matlagningsprogrammet ”Halv åtta hos mig” i maj.

 

Bra mat enligt Andreas:

● Ekologiskt.
● Mycket frukt och grönt.
● Långsamma kolhydrater.
● Lite kött, helst vilt, fisk och fågel.
● Undvik socker, färdigmat och tillsatser.

 

3 saker för ett komplett träningspass under badutflykten:

1. Löparskor.
2. Simglasögon.
3. Vattentät packsäck på tio liter. Fyll den med vatten och använd som vikt till styrkeövningar.