IVO säger nej till tillståndskrav
I våras föreslog en statlig utredning att det införs krav på tillstånd också för hemtjänst. Men den myndighet som i så fall blir ansvarig för tillstånden, Inspektionen för vård och omsorg, är kritisk till förslaget och menar att de saknar resurser och kompetens.
I våras lämnade Ägarprövningsutredningen över sina förslag till civilminister Ardalan Shekarabi (S) (läs mer här och här). Där föreslogs att det ska krävas tillstånd för att bedriva hemtjänst. Tillståndsprövningen och tillsynen skulle i så fall skötas av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Men IVO är negativt till förslaget. Det framgår i deras remissvar på utredningen.
– Vad jag är lite orolig för är att man politiskt ser tillståndsprövning som någon form av kvalitetsgaranti. Jag tycker att det är viktigt att man är medveten om att det som prövas är en plan för den kommande verksamheten. Vi har ingen aning om hur verksamheten kommer fungera när den är etablerad, säger IVO:s generaldirektör Gunilla Hult Backlund till KA.
IVO tycker i stället att det vore bättre att lägga resurserna på mer och bättre tillsyn.
– Vi har inte obegränsade resurser och då tycker vi att det är bättre att satsa dem på tillsyn. Det är också det mest kostnadseffektiva eftersom vi då har en befintlig verksamhet att kontrollera. Man kan också tänka sig att vi ger tillfälliga tillstånd, för att senare när verksamheten är etablerad göra tillsyn och utfärda ett tillståndsbeslut, säger Gunilla Hult Backlund.
Ägarprövningsutredningen har även föreslagit att IVO ska kontrollera mer av verksamheternas ekonomi. Den kompetensen har myndigheten inte i dag, säger Gunilla Hult Backlund.
– Det kommer kräva stora insatser att bygga upp en sådan tillståndsverksamhet och vi skulle behöva anställa en annan typ av personal, säger hon.
Om förslagen ändå skulle bli verklighet menar IVO att kostnadsberäkningarna är alldeles för låga och tidsplanen alldeles för kort.
Flera av de andra remissinstanserna är dock positiva till Ägarprövningsutredningens förslag. Vårdföretagarna tycker att det är ett bra förslag att införa tillstånd för hemtjänst – men tycker att det bör gälla också de kommunala verksamheterna. Också LO är positivt till förslagen.
Statskontoret däremot – som i en utvärdering av IVO gav myndigheten kritik bland annat för att handläggningstiderna är för långa, skriver att risken är att det inte kommer att fungera som man tänkt om IVO inte kommer till rätta med sina problem. Också Vårdföretagarna framhåller att IVO:s tillståndsprövning bör fungera bättre innan de får ett utökat uppdrag.
Just nu bereds ärendet på finansdepartementet. Ansvarig minister Ardalan Shekarabi (S) har tidigare sagt att han tycker att förslagen är intressanta, men om och när det kan komma ett förslag från departementet är oklart. Sedan i våras pågår också utredningen om vinst i välfärden, som delvis ska titta på samma frågor som Ägarprövningsutredningen.
IVO
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, bildades 1 juni 2013 och tog då över den del av Socialstyrelsens uppdrag som handlar om tillsyn och tillståndsprövning av verksamheter inom socialtjänsten och hälso- och sjukvård. IVO har fått kritik för att handläggningstiderna för såväl klagomål som tillståndsprövning är för långa. När det infördes krav på tillstånd för personlig assistans tog det IVO två år att handlägga alla ansökningar.