Festa loss på musslor i jul!
Musslor är nyttiga, miljövänliga och passar både till vardag och fest. Här bjuder vi bland annat på klassiska musslor och hemgjorda pommes med julig tvist och fluffig musseltoast.
Klassiska musslor med saffransaioli
Det här behöver du:
1 nät färska blåmusslor
Olja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 kruka persilja
2 dl vitt vin eller vatten
1 msk fisk- eller skaldjursfond
1 dl grädde
Så gör du:
1. Finhacka lök och vitlök och stek på låg värme i olja i en stor kastrull några minuter.
2. Häll på vin eller vatten och fond. Låt koka ytterligare några minuter.
3. Tillsätt grädden och låt koka upp.
4. Lägg i musslorna och sätt på locket. Koka 3-4 minuter.
5. Ta bort de musslor som inte öppnat sig.
6. Strö över persilja och servera genast.
Hemgjorda pommes frites
Det här behöver du:
2 stora bakpotatisar
Olja ca 1 liter
Salt
Så gör du:
1. Skala potatisarna och skär i ½ cm tjocka stavar. Torka dem torra med hushållspapper. Värm oljan till 160 grader i en kastrull eller fritös. Fritera tills stavarna börjar få lite färg.
2. Ta upp dem och höj värmen till 180 grader. Fritera en andra omgång till dess att potatisen fått fin färg.
3. Strö över lite salt och servera genast.
OBS! Var noga med temperaturen på oljan och ha alltid ett lock bredvid fritösen eller kastrullen med olja så du snabbt kan släcka om oljan tar eld.
Saffransaioli
Det här behöver du:
2 äggulor
1 tsk senap
1 tsk vitvinsvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
½ paket saffran
2 dl olja
Salt
Så gör du:
1. Lägg äggulor, senap, vinäger, vitlök och hälften av saffranet i en mixer. Häll sedan olja i en tunn stråle under tiden du mixar. Blanda i resten av saffranet och smaka av med salt.
Tips! Se till att alla ingredienser har rumstemperatur.
… och här är några fler recept
Pumpasoppa med rökta persiljemusslor
Så tillagar du färska musslor
Tvätta musslorna och klipp bort ev skägg.
Släng alla musslor som är skadade eller inte sluter sig när du knackar på dem.
Koka upp vätskan efter recept.
Lägg i musslorna och lägg på locket. Skaka på grytan några gånger och se till att det kokar.
Efter 3-4 minuter öppnar sig musslorna och då är de färdigkokta.
Släng alla musslor som inte öppnat sig.
Värt att veta om musslor
• Är rika på järn, zink och proteiner.
• Renar haven från kväve och fosfor och minskar därmed övergödning.
• KRAV-odlade musslor odlas utan kemikalier och skördas på ett miljövänligt sätt.
• Bästa säsong är vinter och vårvinter.